Blog

Szemüveglencsék

Szemüveglencsék

Elsősorban a világhírű HOYA lencsegyártó cég kiváló minőségű szemüveglencséinek széles választékát forgalmazzuk üzleteinkben. Ezen kívül az Essilor és Zeiss cégek lencséi is rendelhetők nálunk igény esetén.

Azt fontos tudni, hogy a HOYA alapanyagait továbbfejlesztett gyártási eljárások és fejlesztések során tökéletesítették, ezért nagyon esztétikusak és kényelmes viseletet garantálnak.

 

Szemüveglencsék anyaguk szerint:

 

Üveglencsék

Fő előnyük, hogy nehezen karcolhatók össze. Sokáig az üveget tartották a legmegfelelőbb alapanyagnak a szemüveglencsék gyártásához, azonban nagyobb dioptria esetén már jelentősebb súlyuk lehet, ami kényelmetlenné teszi a szemüveg viselését. További hátrányuk, hogy eltörhetnek, ami veszélyes is lehet.

 

Műanyag lencsék

A műanyaglencsék nem törnek össze, viszont mivel a műanyag puhább, mint az üveg, felülete karcolódhat. Ezért azt javasoljuk, hogy felületkeményítéssel kérje ezeket a lencséket.

A HOYA által kifejlesztett magas törésmutatójú műanyag lencsék kiváló optikai tulajdonságokkal rendelkeznek, meglehetősen könnyűek, vékonyak és karcállóak.

 

Szemüveglencsék felhasználási módjuk szerint:

Egyfókuszú lencsék

Az egyfókuszú lencsék csak egy látáshibát korrigálnak, úgy, mint rövidlátás, távollátás, illetve asztigmatizmus (= a szemet két különböző irányban, egymáshoz megfelelő szögben kell korrigálni, amihez cylinderes lencsére van szükség).

HOYA egyfókuszú lencsék különböző tervezésekben kaphatók:

Hilux (szférikus): Alacsony dioptriaérték esetén javasolt. Tiszta látómezőt biztosít a lencse középpontjában, azonban a lencse széli részei felé a torzítás mértéke jelentősen nő.

Nulux (aszférikus): Alacsony dioptriaérték esetén javasolt. Tiszta látómezőt biztosít a lencse középpontjában, azonban a lencse széli részei felé a torzítás mértéke nő, különösen cylinder esetén. Esztétikusabb megjelenést biztosít, mivel a lencse vékonyabb, és kevésbé nagyítja vagy kicsinyíti a szemet.

Nulux Active (aszférikus): Olyan aszférikus kialakítású lencse, mely segíti idegrendszerünket a közeli alkalmazkodásban, így a közeli tevékenységgel töltött  hasznos időtartam meghosszabbodhat, anélkül, hogy szemfáradtságot, fejfájást, kimerültséget éreznénk.

Nulux EP (dupla aszférikus): A FreeForm alapelv figyelembevételével kalkulált és gyártott szemüveglencse. Tökéletes látást biztosít minden irányba, és teljes mértékben alkalmazkodik a modern és aktív életvitel igényeihez.

Nulux iDentity V+: Exkluzív egyfókuszú szemüveglencse, amely a szemüvegviselők egyedi vizuális igényeinek megfelelően, személyre szabottan kerül kialakításra. Tökéletes látást biztosít minden irányba, miközben páratlan vizuális élességet nyújt a lencse teljes felületén.

Bifokális lencsék

A bifokális lencsék többfókuszú lencsék, amelyekkel egyszerre korrigálható a távol- és rövidlátás problémája. Úgy kell ezeket elképzelni, mintha két külön lencséből állnának. A két lencserészt jól látható választóvonal különíti el egymástól. Előnye, hogy nincs szükség két külön szemüvegre, azonban a választóvonal zavaró lehet a mindennapokban, hiszen képugrást okoz és nem is kifejezetten esztétikus.

 

Multifokális (progresszív) lencsék

A progresszív lencsék számítanak a legkorszerűbbnek és legkomfortosabbnak. Abban különböznek a bifokális lencséktől, hogy nem csak a távolra és közelre látást korrigálják, hanem a köztes távolságokra is éles látást biztosítanak. A lencse felső része felel meg a távoli zónának, amelyen keresztül a távolra látás történik. A lencse alsó része a közeli zóna, amely olvasásra és közeli tárgyak észlelésére szolgál.A távoli és közeli dioptria között (köztes zóna) pedig fokozatosan változik a dioptria értéke. Azt fontos megjegyezni, hogy a progresszív lencsék viselését nehezebb megszokni, mint más lencsékét; ez akár több hétig is eltarthat.

 

Fényre sötétedő lencsék

A fényre sötétedő lencsékkel kapcsolatban azt érdemes tudni, hogy használatuk esetén a szín intenzitása a napsütés erősségétől függően erősebb vagy gyengébb. Ezért nevezhetők ezek a lencsék intelligensnek, hiszen folyamatosan hordhatóak a nap folyamán anélkül, hogy cserélgetni kellene a napszemüveget és a korrekciós szemüveget. Mindenképpen tisztában kell lenni azzal, hogy a fényre sötétedő lencsék kizárólag szabadtérben változtatják színárnyalatukat, zárt térben vagy mesterséges fényviszonyok között átlátszók maradnak.

 

Választható rétegek:

 

Antireflex bevonat:

A csillogó szemüveglencsén tükröződő fény, nemcsak kellemetlen, hanem fárasztja a szemet és nehezíti a számítógépes munkát, illetve a vezetést is. Erre nyújt segítséget a tükröződésmentesítő (antireflex) réteggel ellátott lencse, melynek fényáteresztő képessége nagyobb, ezért tisztább és komfortosabb látást biztosít.

 

Karcvédő bevonat:

Szemüveglencséinek élettartama jelentősen növelhető felületkeményítéssel, amely a karcolások ellen nyújt védelmet. E réteg nélkül akár a mindennapi szemüvegtisztítás során is finom karcolások keletkezhetnének a lencsén.

 

Monitorszűrő réteg:

Manapság egyre többen töltenek hosszú órákat számítógép előtt, aminek megvannak a következményei is. Olyan panaszokat okozhat, mint szemfájdalom, a szem égő, viszkető érzése, homályos és kettős látás, fókuszálási nehézségek, fáradtság, fejfájás stb. A szemet elsősorban a nagy energiájú kék színű fénysugarat sugárzó számítógépek monitora fárasztja, azonban már a mesterséges fény is ilyen hatást vált ki, mivel a természetes fénynél nagyobb mértékben tartalmaz sárga tartományban levő fénysugarakat. A kék fény jobban szóródik a szem törőközegeiben, ezért káprázathoz és a kontraszt romlásához vezet. A monitorszűrő lencsék általában színezettek és a monitorok spektrumához igazítva alakítják ki őket.

Azt is fontos tudni, hogy a képernyő figyelése során a koncentráció miatt sokkal kevesebbet pislogunk: alapvetően percenként 22-szer, míg olvasáskor 10-szer és a képernyő előtt pedig csak hétszer. Ez okozhatja a szem kiszáradását, ezért javasoljuk műkönny használatát is.

 

Páramentesítő réteg:

Ha hidegből melegbe lép be, akkor a szemüveg hideg felületén pára csapódik le. Ezért ajánljuk a páramentesítő réteget, amely gyorsítja a lecsapódott pára elpárolgását, de nem nyújt maximális védelmet a párásodás ellen.

 

Polarizált lencsék:

A polarizált lencsék kiválóan alkalmasak napszemüvegnek, valamint semlegesítik a vizes úttestről, vízfelszínről és hóról visszaverődő csillogást. A ragyogás megszüntetésével a látás kontrasztosabb, ezért ideális vízi sportokhoz, horgászáshoz, vezetéshez, síeléshez, vízparti és egyéb szabadtéri tevékenységekhez.

 

Színezés:

A lencséket színezhetik praktikus vagy esztétikai okokból. Nagyon szép lehet például a keret színéhez hasonló halvány szín a lencsén. Az enyhe árnyalatú színezés beltérben nem zavaró, azonban erős napsütésben sokkal komfortosabb a szemüvegviselés.

A HOYA színkínálatában szerepelnek egyszerű és speciális színezések is, melyeket speciális tevékenységekhez pl. számítógépes munkavégzéshez, sportoláshoz vagy vezetéshez ajánlunk.

 

UV-szűrő réteg:

Az UV sugárzás káros hatásait komolyan kell venni, hiszen minden időben (akár felhős időben is) veszélyt jelent a szem retinájára.

 

 

A HOYA rétegzett lencse kínálata:

Hi-Vision LongLife UV Control: a Hi-Vision LongLife réteggel kombinálva rendelhető felületkezelés, mely 100% védelmet nyújt a káros UV-sugarakkal szemben
Hi-Vision LongLife BlueControl: a Hi-Vision LongLife réteggel kombinálva rendelhető felületkezelés, mely semlegesíti a digitális eszközök képernyője által kibocsátott kék fényt
Hi-Vision LongLife: a HOYA legújabb fejlesztésű rétege, és egyben a legtartósabb felületkezelés, amely ma a piacon kapható
Hard Hi-Vision Aqua: vízlepergető tükröződéscsökkentő réteg magas fényáteresztő képességgel

A HOYA lencséihez kérhető rétegekről részletes információt az alábbi linken talál:

HOYA tükröződéscsökkentő rétegek

© KÉKES SZEMVIZSGÁLÓ SZALON KFT. 2024 Minden jog fenntartva.