Blog

Az UV sugárzásról

Hogyan védjük szemünket az UV-sugárzás ellen?

Megérkezett a jó idő és ilyenkor érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni az ultraibolya sugárzás (röviden UV-sugárzás) elleni védekezésre. Bejegyzésünkben szeretnénk bemutatni, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre e téren, ha a szemről van szó.

Mi az az UV-sugárzás?

Az UV-sugárzás a látható fénynél (400-780 nm) kisebb, azonban a röntgensugárzásnál (0,01–100 nm) nagyobb hullámhosszúságú elektromágneses sugárzás (180–400 nm).  Megkülönböztetünk UV-A, UV-B és UV-C sugárzást. Az UV-A-t (nagy hullámhosszú sugárzás, 315-400 nm) a Föld felső légköre javarészt elnyeli, mégis kis részben áthatol, így a szem elülső közegén és a bőr felső rétegén is. AZ UV-B (közepes hullámhosszú sugárzás, 315-280 nm) és UV-C (kis hullámhosszú sugárzás, 280-180 nm) áthatol a levegőn, ugyanakkor nem éri el a Föld felszínét. 

Az UV-sugárzás hatásai

Azt fontos leszögezni, hogy a sugárzás hatása elsősorban a dózis mennyiségétől és minőségétől, valamint a behatás időtartamától függ. A biológiailag kedvező hatások közé soroljuk például a D-vitamin-képződést és a bőr barnulását. Ezzel szemben sokkal több káros hatást tudunk megemlíteni: többek között a szem károsodását, a bőr öregedési folyamatának gyorsítását, hóvakságot, bőrrák kialakulását stb. 

Vizsgálatok kimutatták, hogy a túlzott napsugárzás hozzájárulhat az időskori makuladegeneráció és a szürke hályog kialakulásához. Ha túl sok napfény éri a szemet, annak számos következménye lehet, mint például a színlátás, illetve az éjszakai látás károsodása, a szem felszínének gyulladása, de akár a szem belsejének daganata is kialakulhat. Ezért mindenképpen azt javasoljuk, hogy tegyen megfelelő védekező intézkedéseket az UV-sugárzás ellen.

A szemvédelem lehetőségei

Azzal mindenki tisztában van, hogy napszemüveg használatával tudjuk a szemünket óvni, azonban azt is fontos tudni, hogy csak maximális UV védelemmel ellátott (UV400) és lehetőleg polarizált napszemüveget érdemes vásárolni. A polarizált réteg ugyanis megszűri a vízszintesen érkező fényt is, így csökkenti a kellemetlen ragyogást, csillogást, valamint kontrasztosabb látást biztosít. Ezek a lencsék kimondottan ajánlottak vezetéshez, vízparton, síeléshez, de általánosságban mindenkinek megfelelő látásélményt és védelmet biztosítanak. 

Mindazonáltal a sötét lencse alatt a pupillánk jobban kitágul, ezáltal több káros fény kerülne a szemünkbe, ezért az optimális napszemüveg megtalálásakor az is fontos szempont, hogy az megfelelően letakarja szemünket és környékét, így biztosítva, hogy minél kevesebb káros sugárzás jusson a szembe.

A fénytörési hibával (ametróp) rendelkező személyeknek sem kell lemondaniuk a napszemüveg használatáról. Az egyéni igényeknek megfelelően többféle megoldásból lehet választani. Először is a szemüveg készülhet áttetsző lencsével (pl. HOYA Hi-Vision LongLife UV Control), amelynek felületkezelése 100% UV-védelemmel ellátott.

Továbbá széles kínálat várja színezett vagy fényre sötétedő (pl. HOYA Sensity 2) lencsék terén is, melyeknél szintén biztosított a 100%-os UV-védelem. Egy felkészült optikában azt is ki lehet próbálni, hogy melyik a legideálisabb szín számunkra. Gyártott lencse esetében egyedi színeket (kék, sárga, lila stb.) is lehet választani. Ráadásul opcionálisan dönthetünk a színezettség mértékéről vagy akár átmenetes színezést is kérhetünk (fentről lefelé világosodik a lencse). 

Végül, de nem utolsósorban a dioptriás szemüveget viselők készítetthetnek úgynevezett clip-on-nal ellátott szemüveget. A clip-on nem más, mint egy előtétlencse, amit a szemüvegre lehet ráilleszteni mágnes segítségével. Léteznek olyan szemüvegkeretek, amelyekhez gyárilag tartozik ilyen előtétlencse. Amennyiben azok között nem találunk megfelelőt, vagy esetleg a dioptriás lencse adottságaiból adódóan nem kivitelezhető, akkor lehet egyedileg gyártatni a szemüveghez. Ez picivel drágább megoldás, viszont ebben az esetben tovább biztosított az előtét utánpótlása. Aki szeretné egyfajta kiegészítőként használni és mindig adott öltözékéhez igazítani, az egyszerre több színben is rendelhet belőle.

Szemüvegkészítés esetén mindig érdemes előre jelezni, ha UV-védelemmel ellátott vagy akár a fent említett napszemüvegként is szolgáló szemüveget szeretne készíttetni. 

 

© KÉKES SZEMVIZSGÁLÓ SZALON KFT. 2024 Minden jog fenntartva.