Blog

Napszemüvegek

A nap ibolyántúli sugárzása (UV sugárzás) a bőrünk mellett súlyosan károsíthatja szemünket is, ha nem vigyázunk. Vizsgálatok kimutatták, hogy a túlzott napsugárzás hozzájárulhat az időskori makulageneráció és a szürke hályog kialakulásához. Ha túl sok napfény éri szemet, annak számos következménye lehet, mint például a színlátás, illetve az éjszakai látás károsodása, a szem felszínének gyulladása, de akár a szem belsejének daganata is kialakulhat. Ezért nagyon fontos, hogy megfelelő minőségű napszemüveggel védjük szemünket, amely valóban csökkenti a szemet érő UV mennyiségét. Nyáron, erős napsütés esetén napszemüveg használata mellett ajánlott széles karimájú kalapot is hordani és főként a veszélyes időszakokban kerülni a napfényt.
A hó vagy a víz által visszavert fény UV szintje magasabb, ezért érdemes fokozottan óvatosnak lenni. Ez ellen polarizált lencsés napszemüveggel védekezhet a legjobban.

Speciális napszemüveg típusok:

Motoros napszemüveg: áramvonalas, páramentes kivitelben készül fejhez rögzítő pánttal. Polarizált fényt áteresztő bevonattal látják el.

Futó- vagy kerékpáros napszemüveg: áramvonalas napszemüveg fejhez rögzítő pánttal.

Síszemüveg: erős fényvisszaverő bevonattal és fejhez rögzítő pánttal ellátott napszemüveg.

Túrázó napszemüveg: karcmentes vagy ütésálló bevonattal ellátott napszemüveg, amely oldalról is véd és általában fejhez rögzítő pánttal kapható.

Repülős napszemüveg: erős fény hatására gyorsan besötétedik.

 

© KÉKES SZEMVIZSGÁLÓ SZALON KFT. 2024 Minden jog fenntartva.